Hvordan man skal behandle lakk, lær og latex er spørsmål som stadig dukker opp. Vi har laget en liten guide, som forhåpentligvis hjelper deg ett stykke på vei.
Når man først har investert en del kroner i ett flott antrekk så er det fryktelig ergerlig at det blir ødelagt etter kort tid, bare fordi man ikke viste riktig hvordan man skulle behandle det. For både lakk, lær og latex krever litt spesiell omtanke for at det skal holde seg like flott som det var når det var nytt.
Lær/skinn. Lær er ett relativ robust materiale, det tåler ikke for mye sol lys og ikke for mye varme, men hva er oddsen for å gå rundt i stekende sol iført ett antrekk av lær, eller skinn? Uansett, man får svært mye spennende klær i skinn/lær, bakdelen er at de ofte koster relativt mye og når man først har betalt mye for en ting vil man jo gjerne at det skal vare en stund. Det viktigste med skinn/lær er å passe på å sette det inn med fett, tilpasset lær, slik at det forblir mykt og smidig. Ellers kan det raskt tørke ut og sprekke. Kremer til å sette inn lær/skinn med, får du kjøpt i møbelforhandlere eller i en dyrebutikk ( dyrebutikker er i grunn ganske greie, der finner du pisker, halsbånd og lenker også) Når det gjelder vask, så anbefales det å sende det på renseri, nå syntes kanskje enkelte at det er litt pinlig å sende enkelte plagg på ett renseri, alternativet er spesielle milde rensemidler for lær å få kjøpt i velassorterte møbelbutikker. Sterke rensemidler er ikke å anbefale, de kan bleke og ødelegge.
Lakk Ofte når man snakker om lakk, mener man PVC. På avstand ser de rimelig like ut, man må nesten ha begge deler ved siden av hverandre for å se forskjellen. Man skal allikevel merke seg at det er bedre glans i lakk, det strekker seg bedre uten å miste glansen, samt at det holder seg mye bedre etter en tids bruk. Bakdelen er at lakk er en del dyrere enn PVC. Lakk vaskes ikke så ofte, vanligvis holder det lenge å tørke av det med en svakt fuktig fille, men etter noen gangers bruk kan det begynne å lukte, ( gammel sminke, parfyme osv som blir hengende igjen) så det er bedre å være føre var… Lakk håndvaskes i lunkent vann tilsatt litt Zalo, eller en annen mild såpe. Vask det forsiktig, før du skyller, eller spyler plagget i dusjen. Unngå å vri plagget, deretter drypp tørres plagget. Tørketrommel og sentrifugering er tabu, det samme er strykejern. Det anbefales heller ikke å tørke det på tørkesnoren ute i sol lyset, siden det kan blekne over tid. Oppbevaring er enkelt, heng det på en kles henger i skapet. Ett lite tips er at om man ønsker mer glans i lakken, kan man polere det med vindusvask, fks. jiff eller ajax.
Latex. Latex er, for de som ikke visste det, gummi. Mange som har kjøpt ett plagg i latex blir skuffet over hvor blass farge det har. På film skinner det jo alltid. Vel, skal man ha det «shiny» så må man bruke en spesiell latex spray ( silikon spray) Bakdelen er at det gjerne føles litt klissete etterpå, fordi sprayen trekker seg ikke inn, men blir liggende som en hinne utenpå. Latex tåler ikke sterk varme og det bleknes av sterkt lys over tid. Med andre ord bør det oppbevares på ett mørkt, relativt kjølig sted. De fleste henger det rett og slett i kles skapet, gjerne dekket av en sort «sekk». Når det gjelder renhold, så ikke engang tenk på vaske maskin og tørketrommel. Her er det håndvask, i lunkent vann med bare bittelitt såpe som gjelder. Zalo er glimrende, men husk å bruke en svært mild blanding. Skyll godt tørk forsiktig av med ett mykt håndkle og la henge til den er helt tørr, før du legger den bort. Vær smart, ikke la den henge ute i solen å tørke. Dusj stangen å ett mørkt bad er perfekt. Noen ganger, når du kjøper ett nytt latex plagg, er det brettet i en eske. Når de da pakker den opp, er det bretter i stoffet. Noen har fått den lyse ideen å rette ut disse med ett strykejern. Ikke gjør det. En siste ting å tenke på, er skarpe negler. Dette gjelder spesielt om du har kjøpt deg ett rimelig latex plagg. Stoffet er gjerne ganske tynt og tåler IKKE lange skarpe negler. Det er fullt mulig å lappe sammen latex klær, man bruker simpelthen de samme lappesakene ( og teknikken) som man bruker når man fikser en punktert sykkelslange, men av logiske grunner blir det aldri like godt som når det var nytt.