Adam & Eva & Lillith

 

 

De to første menneskene het ikke Adam & Eva, men Adam og Lillith.
Verken i kristendommen eller blant jødene står Lillith spesielt sterkt lenger, hun er som ett familiemedlem man helst vil glemme å regne, på tross av at hun hadde en viktig rolle i selve skapelsesprosessen.

Lillith er ifølge legenden Adam’s første kone. Gud skapte Adam og Lillith ut av jorden (i det gamle testamentet er det skrevet at han skapte mannen og kvinnen, men navn er ikke nevnt (Blant annet Genesis I og II)) før han gikk i gang med dyrene.
Så vender han tilbake til Adam og skaper Eva ved å ta ett av Adams ribben.
Stort mer vil ikke bibelen si om Lillith, men historien er godt dokumentert andre steder, blant annet i den eldste kjente skrevne heltefortellingen, historien om Gilgamesh fra sumerernes tid.

Problemet med «Lillith» var at når Adam forsøkte å dominere henne og bestemme, blant annet krevde han at hun skulle legge seg på rygg og slippe ham til.
Hun på sin side sto på sitt og sa at menn og kvinner var likeverdige og at hun dermed hadde like stor rett som ham til å være på toppen.
Lillith gikk heller ikke med på at Adam var klokere eller bedre skikket til noe som helst enn henne.
Hun sto klart på at også hun måtte få mene ting, at de sammen måtte finne løsninger og at han hadde ikke større rett enn henne til å ligge øverst.
Adam klaget sin nød til Gud og enden på visa var at Lillith ble forvist fra paradis til rødehavets bredder og der hadde sex med 400 demoner og ga liv til en mengde ugudelige skapninger (hennes barn kalles Lilim)
Adam på sin side hadde ikke tilbrakt mye tid sammen med Eva før hun begynte å kjede ham og nok en gang gikk han til Gud og klaget sin nød.
Gud sendte tre engler (Senoy, Sansenoy og Semangelof)for å hente Lillith tilbake, men hun nektet å forlate sine demon elskere, på tross av at englene sa at om hun nektet ville de drukne henne.
Gjennom ett komplisert ordspill greide hun å bruke Gud’s egne regler mot ham og slapp levende fra det.
Allikevel ble hun hardt straffet og hun endte opp som den ansvarlige for (blant annet) det vi i dag regner som krybbedød. (Dersom hun skulle mislykkes i å drepe minst ett nyfødt barn om dagen måtte hun drepe sine egne barn)

Siden Lillith aldri spiste av kunnskapens tre var(er) hun udødelig og det er en vanlig oppfatning at hun er opphavet til legendene om vampyrer, eller at alle vampyrer stammer direkte fra henne. (er hennes barn)
Lillith er også gjennom tidene fått den tvilsomme «æren» for å være årsaken til de barn og mødre som dør under fødselen, hun er oppgitt som den som er ansvarlig for menns våte drømmer, samt utpekt som den som er ansvarlig for Job’s sønn døde.
Det er ikke bare i kristendommen Lillith har en viktig rolle, hun dukker opp i en rekke forskjellige religioner, som oftest i form av en kvinnelig demon, ett slags symbol på at sterke kvinner er farlige og at man derfor bør sørge for å holde kvinner nede.
For til syvende og sist så var Lillith’s eneste synd at hun mente at menn og kvinner var like mye verdt….

Historien om Lillith er inntresant fordi den viser hvor systematisk menn har jobbet i 1000 vis av år for å holde kvinnen nede.
For i Lilliths tilfelle var hennes store synd at hun mente menn og kvinner var like og derfor ikke ville underkaste seg mannen (Adam)
Historien forteller videre hvordan det går med kvinner som nekter å underkaste seg mannen (ikke særlig bra)
I alt en historie skrevet av MENN som ønsket å dominere….

Att historien om Adam, Lillith & Eva alltid har stått sterkt blant oss mennesker kommer kanskje best frem ved å vise til at helt frem til 1543 trodde mann at menn hadde ett ribben mindre enn kvinner, siden Eva oppsto av ett av Adams ribben.
Andreas Vesalius het mannen som sto bak den grensesprengende oppdagelsen om at menn og kvinner faktisk hadde like mange…

Helt til slutt tar vi med at legenden hevder at en engel fortsatt megler mellom Adam og Lillith for at de skal greie å fungere sammen på tross av sine forskjeller og det er bestemt når (dersom) de greier det, skal de igjen ta over jorden.