Jus primae noctis ble kjent for de fleste av oss gjennom filmen Braveheart, hvor Mel Gibson har hovedrollen.
Alle som har sett filmen husker hvordan de engelske lordene krevde sin rett til å ha sex med bruden før hennes nybakte mann.
Når så filmen hevder å basere seg på historiske fakta, var det virkelig slik?
Vel, det er ett vanskelig spørsmål å besvare, slik det ser ut nå heller de fleste til å tro at det er en gammel myte, en «urban legend». På den annen side finnes de som påstår hardnakket at det virkelig var slik, de støtter seg i stor grad til historikeren Boece som levde rundt 1600.
Han beskrev i detalj hva som hadde utspilt seg i det skottske høylandet noen århundrer tidligere. Hans problem var at han hadde problemer med å skille mellom fantasi og virkelighet. Boece kunne like gjerne skrive om sjøormen i Loch Ness og legge frem det som fakta, noe som i stor grad svekker hans troverdighet som historiker.
Skottske lover fra den perioden det skulle ha foregått ( 850-950) bekrefter heller ikke hans fremstilling av virkeligheten.
Uansett, «jus primae noctis» er ikke ett fantasi utrykk.
For de som fikk oppleve det på nært hold var det virkelig nok og de har det vært mange av gjennom tiden… la oss gå tilbake i tid og se hvor det hele begynte…..
Den eldste kjente nedskrevne skildringen av hverdagen omhandler kong Gilgamesh.
Skriftene er over 4000 år gammel og i de omtales blant annet jus primae noctus- retten til første natten.
Det hele begynte med sumererne. De vi vanligvis betegner som verdens først siviliserte folk. De ga oss det første skriftspråket, de ga oss disiplin, de forsto viktigheten av at barn ble lært opp av de eldre (skole) og de var svært religiøse.
De mente at dersom en kvinne hadde sex med en gud, så ville det garantere henne ett langt og lykkelig liv med mange barn. I mangel av levende guder, tok prestene på seg jobben.
Slik hadde det seg at før de nybakte gifte kunne dele seng, måtte hun først tilbringe en natt med en annen.
Dersom hun skulle være så heldig å bli gravid den første natten, så ble det sett som en velsignelse.
Hvordan denne praksisen har spredt seg er relativt ukjent, men sikkert er det at det har blitt praktisert forskjellige varianter i stort sett hele verden, gjennom 1000 vis av år.
Babylonerne tok praksisen over direkte, men gikk etter hvert over til hellig prostituerte… Grekerne brukte fortrinnsvis en statue som gudesymbol og ikke en levende prest…. Romerne lot lenge Kongen ta seg av den jobben ( siden han mer eller mindre ble regnet som en gud)
Ikke bare gjorde han jobben, han skulle ha betalt for det også! Dersom brudgommen ikke hadde råd til å betale, så fikk de vente med å gifte seg til økonomien var i orden.
Å stadig ha sex med nye jomfruer var selvfølgelig ett krevende arbeide… og det skulle da bare mangle om ikke kongen skulle få lønn for strevet?
Etter hvert som Romerne ble flere og flere, sier det seg selv at kongen alene ikke hadde mulighet til å ta alle jomfruer.
Da skottet de formodentlig over til Grekerne og tok i bruk kunstige falloser.
Det syntes om Romerne etter hvert mistet hele den guddommelige prosessen av syne og gjorde det mer for at den nybakte ektemannen skulle slippe brydderiet med å sprenge seg vei.
Jus primae noctis var vanlig i deler av Afrika og Midtøsten helt frem til for under 200 år siden… Det er faktisk de som hevder at enkelte stammer i Afrika fortsatt praktiserer jus primae noctis
Jus primae noctis kom også til vår del av verden, ikke som en fast praksis, men som ett fenomen som dukket opp fra tid til annen, alt etter den regjerende konges beslutning.
Loven endret seg ganske ofte, for i Europa i de tider hadde de fleste konger ganske kort regjeringstid. Det var alltid noen som ønsket å gjøre kongen ett hode kortere…
Det vi vet er at franske Voltaire så sent som i 1769 gikk ut med flammende kritikk av denne praksisen som fortsatt ble bedrevet av enkelte godseiere/lorder.