Klyster

For de som ikke vet hva klyster er, tar vi en kjapp gjennomgang…. Man sprøyter væske opp i anus og skyller rett og slett endetarmen.
Man kan bruke forskjellige ting, men normalt bruker man vann.
Klyster brukes gjerne i to sammenhenger pr. i dag…. Før analsex er det en del som gjør det, samt i en del tilfeller på sykehus hvor det av en eller annen grunn er ønskelig å tømme tarmen helt.
Slik har det ikke alltid vært….

Klyster har sin opprinnelse i Egypt som så mange andre ting og den eldste nedskrevne beretningen om klyster skriver seg hele 3500 år tilbake i tid.
Klyster var noe man burde ta minst en gang i måneden, såfremt man ikke spiste det vi i dag kaller fiberrik mat.
Men det var først 3000 år senere klyster virkelig slo igjennom og ble en nødvendighet også her i Europa…..

Den franske kongen Louis XIV, også kjent som solkongen er den kongen som har sittet med makten lengst i europas historie. Hele 73 år.
Under hans herredømme ble det mote med høyhelede sko, men sko var ikke hans eneste svakhet.
Mat.
Han elsket simpelthen god mat og i det er fra denne tiden det verdensberømte franske kjøkken skriver seg.
Ett problem dukket dog opp, nemlig datidens moderne legevitenskap.
Man hadde i lengre tid hatt den mening at de fleste sykdommer en person pådro seg, skyldes urent blod… og blodet ble urent fordi avføringen trakk inn gjennom veggene i endetarmen og blandet seg med blodet.
Det var to måter å behandle dette på: akuttbehandlingen som var årelating (som de fleste nok kjenner til) og den forebyggende: Klyster.
Mer mat betød mer urent blod… noe som igjen betød økt behov for forebyggende medisin.

Så populært ble det å ta klyster at det ble en så viktig del av den daglige pleie, at selv adelige som satt fengslet fikk sitt daglige klyster.
De lavere klasser måtte oppsøke spesielle hus hvor de fikk satt sitt klyster, helst en gang om dagen, for å holde seg friske.
De rike, som solkongen selv, fikk selvfølgelig hjemmebesøk.
Gjerne både tre og fire ganger pr. dag.

En egen yrkesgruppe dukket opp, limonadiers des posterieurs som betyr noe slikt som ”smørere av den bakre utgangen”
Dette var mennesker som hadde ett godt utvalg av sprøyter, ballonger og pipetter, samt ferdigheter til å sette sammen den rette væskeblandingen som passet hver enkelt pasient.
Dette var en yrkesgruppe som de fleste så opp til, faktisk i større grad enn fks. En lege og en limonadiers des posterieurs med ett godt rykte kunne tjene store penger.
Blandingene de brukte var naturligvis viktig og hver og en utviklet sin egen, hemmelige, mix.
Tobakk var en vanlig bestanddel sammen med vann & vin, noe som naturlig nok ga en viss rus.
Nikotinet ble tatt raskt opp gjennom veggene i analen og gikk rett i blodet…. Sammen med litt vin kunne underverker utrettes.
Etter hvert dukkes det også opp piper, slik at man etter utskyllingen blåste tobakksrøyk opp i baken på de som hadde råd til det….

En liten kuriositet helt til slutt: Ordet restaurant har sitt opphav herifra, men det var ikke ett spisested
En restaurant var det stedet hvor de som ikke hadde status høy nok til å få besøk av limonadiers des posterieurs hjemme kunne gå når de skulle ha satt klyster….