De har sikkert sett teksten, i hvert fall om du gidder å lese på emballasjen før du river den i filler for å teste den nye vibratoren du har kjøpt.
Men hva betyr det egentlig?
Novelty Only, finner du på de fleste sexleketøy som er produsert i Kina og USA, samt enkelte andre land.
Altså står det på de fleste produkter.
Så er spørsmålet: Hva betyr det og ikke minst, hva innebærer det for deg som kunde?
I praksis er betydningen minimal for deg som kunde, i hvert fall når det gjelder risikoen ved å benytte produktet.
Hovedpoenget er ganske enkelt at ved å skrive novelty only, i stedet for sextoy, slipper man langt billigere unna ved import og eksport til de fleste land (i særdeleshet det største markedet i verden, USA)
For ikke å snakke om at i USA slipper man å bekymre seg for FDA (Tilsvarer mattilsyntet) som ville krevd en stor grad av tester og dokumentasjon.
Fordelen er at man alltid kunne vært 100% prosent sikker på produktet man hadde kjøpt.
Bakdelene r at prisene ville vært LANGT høyere enn i dag og bare noen få produsenter vill hatt økonomi til å gjennomføre disse testene, så utvalget ville vært mye mindre enn det er i dag.
For ikke å snakke om at det kan ta årevis å faktisk få FDA til å godkjenne et nytt produkt.
Norge er et unntak, siden fks. vibratorer er fritatt for toll og for så vidt regnes som et medisinsk produkt i utgangspunktet.
Foruten at man slipper lettere unna mht. dokumentasjon med tanke på potensielle skadevirkninger og hvilken krav som stilles til materialene som er benyttet.
Faktisk er det ingen reguleringer for hva produktet kan innholde av fancy stoffer.
Det er heller ingen regler for hvordan produktet skal merkes mht. innhold.
Det hevdes (fortsatt) ofte at «Novelty Only» henger sammen med at produsenten på den måten fraskriver seg ansvaret for produktet, siden det ikke er beregnet på å benyttes som et sexleketøy.
Dette var riktig tidligere, men gjelder ikke lenger i samme grad som tidligere.
Tidligere var terskelen uansett svært høy for å klage og kreve erstatning, sex var ganske tabu, dersom en skade skulle oppstå (det har etter sigende vært en del slike allergiske reaksjoner med sår, blemmer og utslett)
Nå har tidene endret seg, sexleketøy er ikke lenger på langt nær så tabu som det var for 10-15 år siden og det er absolutt ikke slik at en slik enkel tekst er alt som skal til for å unngå et erstatningskrav.
Det er tross alt ofte rimelig åpenbart hvordan sluttbrukeren vil benytte seg av produktet og da spiller det ingen rolle hvordan den er merket.
Det skal godt gjøres å overbevise noen om at den rabbit vibratoren er kjøpt bare til pynt…
Da holder det ikke å skjule seg bak en slik «novelty only» tekst.
En liten historie fra virkeligheten:
Ted Marche var den første store produsenten av sexleketøy i USA, han startet i garasjen hjemme og vokste i løpet av noen få år til å tilby 100 vis av forskjellige produkter.
Så skjedde det som ikke skulle skje: I sortimentet hadde han en støpt (myk) plastplugg, som var forsterket med stål wire på innsiden.
Stålvaieren hadde en skarp ende, som laget hull i plasten og skadet endetarmen til en mann kraftig.
Han ble tilkjent 14 millioner dollar i erstatning.
Fra da ble det normalt å merke produktene med novelty only.
Marche solgte restene av selskapet til Reuben Sturman, selskapet skiftet så navn til Doc Johnson.
Anerkjente produsenter som Standard Inovations, som står bak We-vibe benytter seg også av novelty only teksten (“Sold as an adult novelty. Not for medical use.”).
LELO på sin side gjør det ikke, de sier selv at det skyldes at materialene som benyttes i produktene er FDA godkjente (Produktene er altså ikke testet, kun materialene som er benyttet)
I praksis har det ingen betydning, men det er et godt markedsføringstriks.
Så for å konkludere: «Novelty only» teksten i forskjellige varianter er der for å sørge for reduserte kostnader og å slippe unna kravet om innholdsfortegnelse på produktet.
Heldigvis kan produsenten fortsatt være erstatningsansvarlig dersom produktet innholder åpenbart skadelige stoffer/materialer.
Det siste er årsaken til at produkter som kjøpes i dag, er langt tryggere å benytte seg av, enn de man kjøpte for 10-15 år siden.
Så får vi være glade for teksten på esken, siden den er en viktig årsak til at prisene holder seg lave og utvalget holder seg stort.
Merker som ikke benytter seg av Novelty only advarselen: LELO, Je Joue, Vixen, Fun Factory, Vibratex, Vamp, BS is Nice, OhMiBod