Gonoré

Gonoré
Hva er gonoré?
Gonoré er en seksuelt overførbar sykdom som er forårsaket av en bakterie. Bakterien kan finnes på slimhinner i kjønnsorganer, urinveier, endetarm og hals.

Hvordan smitter gonoré?
Gonoré smitter ved samleie på samme måte som klamydia. Bakteriene kan også overføres ved munnsex.

Hvordan kan jeg unngå smitte?
Riktig bruk av kondom og femidom beskytter mot smitte.
Er gonoré farlig?
Gonoré er alvorlig fordi den på samme måte som klamydia kan redusere fruktbarhetsevnen (evnen til å få barn) både hos kvinner og menn.

Hvilke plager kan gonoré gi?
Gonoré gir stort sett de samme plagene som klamydia. Men ofte gir gonoré-bakteriene en kraftigere betennelse enn klamydia-bakteriene. Vanlige plager er stygg farge på utfolden fra skjede eller urinrør (kalt «dryppert» hos menn), smerter ved vannlatning («pisse piggtråd») eller vondt i nedre deler av magen kombinert med feber. Men gonoré kan også gi betennelse uten plager både hos kvinner og menn.

Hvor lang tid etter smittetidspunktet får jeg plager?
Dersom du får plager, oppstår disse 3-60 dager etter smittetidspunkt. Gonoré påvises ved at legen tar prøver fra urinrør, livmorhals og endetarm.

Kan jeg få behandling for gonoré?
Gonoré behandles med antibiotika. Du må alltid ta kontrollprøve etter behandlingen. Dette er fordi mange av gonoré-bakteriene er motstandsdyktige mot antibiotika. Du må da få en ny kur med en annen medisin for å bli kvitt bakteriene.

Hva med andre partnere jeg har hatt?
Har du hatt flere partnere det siste halve året, er det stor sjanse for at noen av dem kan være smittet med gonoré. Det er derfor viktig at tidligere partnere får beskjed om dette slik at de også kan få behandling. Denne beskjeden kan di gi selv eller du kan be legen om å skrive til dem uten å oppgi ditt navn.

Denne teksten er hentet fra Helsetilsyntes brosjyre om seksuelt overførbare sykdommer (SOS)

Se også:
Seksuelt overførbar sykdom