Gynekologisk undersøkelse

Dette er en undersøkelse av kvinnelige kjønnsorganer, foretatt av lege. Undersøkelsen foregår i en gynekologisk stol, der kvinnen halvt ligger i stolen med bena i to benholdere. Benholderne sikrer at legen får gjennomføre undersøkelsen under gode arbeidsforhold samtidig som kvinnen hviler bena.
Først ser legen etter tegn til sykdom på kjønnsleppene og området rundt disse. Deretter føres et spekel forsiktig inn i skjeden. (Spekel er et instrument som utvider skjedegangen slik at både skjedeveggen og livmortappen blir synlige for legen). Fra livmorhalsen og urinrør tas de nødvendige prøver med tynne prøvepinner. Etter at ha fjernet spekelet, fører legen to fingre inn i skjedeåpningen og legger en hånd på magen for å kjenne på de indre kjønnsorganene; livmor, eggledere og eggstokker.
Gjør det vondt å bli undersøkt?
Dersom du greier å slappe av, gjør det ikke vondt.
Hvordan foregår undersøkelse av mannlige kjønnsorganer?
Mannen kan stå eller sitte på en vanlig undersøkelsesbenk. Legen ser først etter sykdomstegn på penis og pungen med forhuden godt trukket tilbake. Deretter vil legen kjenne på penis og pungen for å sjekke om forholdene er normale eller om det finnes kuler, hevelse eller ømhet som kan tyde på sykdom. Så tas det prøver med tynne pinner fra mannens urinrør. Dette gjør litt vondt og det kan derfor være lurt å ligge under prøvetakingen. Prøven er tatt i løpet av noen sekunder. Legen kan også inspisere endetarmsåpningen og føre inn en finger for å kjenne på blærehalskjertelen (prostata). Noen ganger tas det i tillegg prøve fra endetarmen.
Hvilken lege skal jeg oppsøke for å få gjort underlivsundersøkelse?
Du kan oppsøke:
Vanlig allmennpraktiserende lege eller legesenter.
Prevensjonskontor eller ungdomsklinikk der dette finnes.

Denne teksten er hentet fra Helsetilsyntes brosjyre om seksuelt overførbare sykdommer (SOS)