Kjønnsvorter

Hva er kjønnsvorter?
Kjønnsvorter er vorter som oppstår på slimhinner og hud, spesielt rundt og i ytre kjønnsorganer og endetarmsåpning. Vortene forårsakes av virus.

Hvordan smitter kjønnsvorter?
Egentlig er det ikke selve vorten, men virus som smitter. Virus overføres ved at slimhinneflatene med virus på kommer i kontakt med partnerens hud eller slimhinner. Ved munnsex kan man også få virus på slimhinnen i munnen og en sjelden gang få vorter der.

Hvordan unngår jeg smitte?
Kondom og femidom beskytter bare de deler av kjønnsorganet som prevensjonsmiddelet dekker. Slimhinner og hud som er utildekket vil derfor kunne overføre smitte ved samleie.

Er kjønnsvorter farlige?
Vortene er ufarlige. Virus som forårsaker vortene sprer seg ikke til de indre kjønnsorganer og vil derfor ikke påvirke muligheten til å få barn. Virus holder seg utenpå hud og slimhinner og går ikke i blodet. Noen typer kjønnsvortevirus kan imidlertid gi celleforandringer på livmorhalsen hos kvinner. Celleforandringer forsvinner som regel av seg selv, men kan utvikle seg langsomt videre til kreft.

Hvilke plager kan kjønnsvorter gi?
Noen kjønnsvorter kan klø og irritere. Kvinner med vorter i skjeden kan av og til få vondt under samleie.

Hvor lang tid etter smittetidspunktet får jeg plager?
Vortene dukker opp 1 – 2 måneder etter smittetidspunktet. De fleste som blir smittet med kjønnsvortevirus får imidlertid aldri synlige vorter.

Kan jeg få behandling for kjønnsvorter?
Den enste behandlingen er at selve vorten kan fjernes, men de fleste vorter forsvinner før eller senere av seg selv. Det er ikke nødvendig å behandle vorter som ikke plager deg fysisk eller psykisk. Siden virus som forårsaker vortene ikke forsvinner ved behandling, kan du få vortene tilbake senere. Behandlingen vil heller ikke gjøre deg mindre smittefarlig så lenge virus fremdeles finnes på hus og slimhinner.

Denne teksten er hentet fra Helsetilsyntes brosjyre om seksuelt overførbare sykdommer (SOS)

Se også:
Seksuelt overførbar sykdom