P-sprøyte

P-sprøyte inneholder bare det ene kjønnshormonet – en stor dose gestagen. Den virker omtrent på samme måte som p-piller, delvis ved å gjøre slimet i livmorhalsen seigt, delvis ved å hindre eggløsning.
Man må ta en sprøyte i rumpemuskelen hver 12 uke på legekontor eller helsestasjon.
Hvor sikker er den?
P-sprøyte er et av de sikreste prevensjonsmidlene vi har i dag. Den kan brukes av de fleste kvinner. P-sprøyte reduserer risikoen for enkelte krefttyper i underlivet.
Setter du p-sprøyte en av de første dagene i menstruasjonen er du sikker med én gang, ellers må du vente sju dager.
Har p-sprøyte noen bivirkninger?
Fordi eggløsningen hindres hos de fleste, vil menstruasjonen komme sjeldnere og bli helt borte hos en del av brukerne.
En del andre får uregelmessige, til dels hyppige blødninger, men de pleier å forsvinne jo lenger man bruker p-sprøyte. Det kan hjelpe å sette neste sprøyte noen uker tidligere. Enkelte kan få økt appetitt, og kan legge på seg hvis de ikke passer litt på hva de spiser. Dette går som regel over etter noen måneder.
Når du slutter med p-sprøyte kan det gå mellom ett og to år før du får normal menstruasjon.
Nyere forskning viser at det er en mulighet for beintap hos unge brukere og at dette muligens kan føre til beinskjørhet senere i livet.
Hvordan får jeg tak i p-sprøyte?
Du må til lege for å få resept. P-sprøyte kan settes av sykepleier på legekontor eller helsestasjon. Underlivsundersøkelse er ikke nødvendig, du avgjør selv om du trenger en «sjekk».
Det er ingen aldersgrense. Du kan få en resept for i alt tre års forbruk.
Hva koster p-sprøyte?
En p-sprøyte koster ca. 90 kroner og varer i 12 uker.

Denne teksten er hentet fra Klinikk for seksuell opplysning. De kan kontaktes på http://www.seksuellopplysning.no/ for ytterligere innformasjon.

Se også:
Prevensjon