Prevensjon

tusenvis av år har kvinner ført urter, salver og oljer opp i skjeden for å forhindre graviditet.
De første eksemplarene av kondomet sies å være over 3000 år gamle, men de eneste sporene etter disse er små ledertråder i gamle tekster.

Grekerne var spesielt kreative når det gjaldt måter å unngå graviditet på, de utviklet blant annet noe som kan minne om dagens moderne pessar, som du smurte godt inn med forskjellige oljer.
Mennene på sin side måtte selvfølgelig også bidra, noe de gjerne gjorde ved å spise de stekte ballene til ett kastrert esel.
Prostitusjon var på den tiden både utbredt og fullt akseptert i det gamle hellas, og de prostituerte forsto nok mer enn de fleste av sine medsøstre på den tiden, noe som vel er årsaken til at analsex ble den foretrukne måten å ha sex med en prostituert på.
Man kan jo spørre seg selv hvorfor menn ikke hadde analsex med sine koner, for på den måten å forhindre graviditet, men det var forbudt.
Den dag i dag er utrykket «gresk» synonymt med analsex.

Ett par hundre år etter grekerne setter Romerne i gang for fullt med sine løsninger og teorier.
Kvinnen brukte gjerne en bomullsdott dynket i honning i skjeden for å forhindre at de skulle bli gravide. Forskjellige amuletter var også svært utbredt.
De utviklet også ett system med sikre perioder, hvor hun etter signende ikke kunne bli gravid.
Dette systemet baserte seg i stor grad på menneskets forståelse av dyrene, for man visste godt når man kunne sette føll på en hest, eller kalv på en ku.
Det eneste problemet med det systemet var at de byttet om de fruktbare og de trygge periodene for mennesket er som kjent ikke som alle andre dyr…..
Først ca 2000 år senere, i 1849 forstår man endelig hvordan kvinnens syklus fungerer, og når de sikre periodene inntreffer.

I 1543 får man en ny forståelse av kvinnens reproduksjons system, når Andreas Vasalius publiserer resultatet av sin mangeårige forskning på menneskets (og i særdeleshet kvinnens) kropp.
Han gir en god og ganske korrekt fremtilling av hvordan ett barn egentlig blir til og hvordan det utvikles i kvinnens liv.
En ting han oppdaget som man kanskje trodde var kjent langt tidligere, var at kvinner og menn har like mange ribben. Frem til da var det gjengs oppfatning at mannen hadde ett ribben mindre enn kvinnen, siden Eva var skapt av mannens ene ribben….

Det første skikkelige kondomet ble laget i 1564, men formålet var ikke å forhindre graviditet, men å stanse spredningen av syfilis som bredte seg som en pest over store deler av Europa.

Dr. Ernst Grafenberg er nok mest kjent for å være den som lokaliserte G-punktet ( punktet er oppkalt etter ham og heter Grafenberger punktet) men han gjorde også andre ting.
Han laget forløperen til spiralen i 1928.
IUD’en som den ble kalt, var laget i gull og sølv og det hele var en relativt sikker måte å unngå å bli gravid på.
Det eneste problemet var at 75% av alle som brukte den fikk infeksjon og måtte få den fjernet igjen.
G-punktet ble for øvrig oppdaget i 1944 og det var denne oppdagelsen som i etterkant gjorde ham udødelig.