Sterilisering – hva du trenger å vite

Sterilisering er den ultimate prevensjon, sikrere enn både kondom og p-piller. Her forsøker vi å besvare en del av de spørsmålene du måtte ha om dette.


Sterilisering av menn er et relativt lite og enkelt kirurgisk inngrep. Inngrepet regnes som et av de sikreste og enkleste kirurgiske inngrepene som utføres jevnlig. Komplikasjoner er sjeldne og i de fleste tilfeller enkle å behandle. Kvinner kan også sterilisere seg, men det er et betydelig større inngrep.

Selve inngrepet kan utføres på flere måter. Den vanligste utføres normalt med lokalbedøvelse og tar under 30 minutter. Den består av ett eller to enkle kutt i pungen, hvert av de ca. 2 cm lange, og så kappes sædlederne av.

Sterilisering kan også utføres med kun et lite kutt og klemmer. Denne teknikken kalles ofte NSV («no scalpel vasectomy»). Tilhengerne av denne metoden henviser til at det er mindre komplisert, inngrepet tar ca. 15 minutter, medfører mindre ubehag for pasienten samt at pasienten kommer seg raskere. Andre er uenige.

Det er også mulig å benytte laser, men prosedyren er identisk med den for vanlig sterilisering og det har egentlig ingen kjente fordeler.

Alle teknikkene har vist seg å være like effektive, feilprosenten er på under 1 %, feilprosenten på latekkondomer er til sammenligning i overkant av 10 %.

Etter inngrepet går det en stund (gjerne flere uker og 15-20 ejakuleringer) før det er tomt for sædceller i væsken. Kroppen produserer fortsatt sædceller, men de tas opp av kroppen og forsvinner. Inngrepet etterlater knapt synlige arr. Noe smerte må påregnes de første par dagene, den vil gradvis avta i løpet av en ukes tid. Det er normalt å være borte fra jobb i tre dager, og etter en til to uker føler de fleste seg som de gjorde før inngrepet. Man kan ha sex etter en til to uker, men alternativ prevensjon må benyttes i ytterligere 3-5 uker.

Den ene tingen menn flest er bekymret for, om man ser bort fra tanken på en skarp kniv i nærheten av det kjæreste han har, er at hans seksuelle evner skal bli skadelidende. Så la oss ha det helt klart: Inngrepet har ingen innvirkning på mannens evne til å få og å bevare en ereksjon. Det har heller ingen betydning for mannens evne til å få orgasme, ei heller ejakulere; væsken har samme mengde, samme farge, samme konsistens og formodentlig samme smak, men væsken innholder ikke lenger sædceller. Enkelte menn kan oppleve en midlertidig reduksjon av potensen, men det henger sammen med følelsen av mindre maskulinitet eller at man er mindre mann. Det er helt og holdent psykisk og har ingenting med selve inngrepet å gjøre. Andelen menn som får et bedre sexliv er betydelig større, da man ikke lenger trenger å bekymre seg for uønskede graviditeter.

En sterilisering har ingen innvirkning på risikoen for å bli smittet av seksuelt overførbare sykdommer. Man kan fremdeles overføre smitte.

En sterilisering oppfattes av mange som en endelig avgjørelse. Det er for en stor del riktig og inngrepet utføres vanligvis ikke på barnløse under 25 år. En sterilisering kan «omgjøres», men det er en finkirurgisk operasjon og det er ingen garanti for at det fungerer. Jo lengre tid det har gått siden steriliseringen, jo mindre er muligheten for å lykkes. Før 3 år er gått regnes det med mer enn 50 % sjanse for å lykkes, etter 10 år er muligheten mindre enn 30 %.

NB! Innholdet i denne artikkelen kan ikke på noen måte erstatte en konsultasjon med fagpersonell.