Viner

En brun flaske pils er ikke særlig erotisk. Det hjelper litt å servere den i glass, men det er fortsatt langt igjen, før den kan måle seg med en god vin servert i korrekte glass.

Champagne
Champagne er et symbol på luksus og fest. Champagne er luksus og omtales ofte som kjærlighetens drikk. I virkeligheten har den ingen bevist kjemisk effekt på sexlysten, men i praksis så kan den åpne låste dører … Champagne er gjerne noe man drikker før eller etter maten. Man kan selvsagt nyte et glass mellom rettene, eller til desserten, men til hovedretten egner den seg dårlig, siden den er svært så sprudlende. For øvrig så er det mange som blander sammen musserende vin og champagne. Forskjellen er at «ekte» champagne kommer fra et relativt lite distrikt (som naturligvis heter Champagne) mens musserende viner kommer fra resten av verden. Prisen er nok den største forskjellen, måten de lages på er ellers lik. De siste årene har kvaliteten på musserende vin faktisk gått forbi, og «ekte» champagne anses nå av de fleste eksperter som unødvendig overpriset.

Røde viner
Røde viner er tyngre enn hvite viner og egner seg derfor bedre til litt «tung» mat, som f.eks. en blodig biff eller annet kjøtt. Når det gjelder både røde og hvite viner finnes det en mengde å velge blant. Dersom du ikke har noen spesiell erfaring med vin, så kan det lønne seg å spørre på Vinmonopolet hvilken vin de anbefaler. Dersom du forklarer hvilken rett den skal serveres til, om du ønsker en tørr, tung, lett, eller sprudlende vin, så vil de som oftest kunne hjelpe deg å gjøre et valg som i hvert fall ikke er helt skivebom. Det kan også være en idé å sjekke vinspalten i en eller annen avis å se hvilke nye viner som anbefales.

Hvite viner
Hvite viner regnes som lette viner som egner seg best til «lett» mat som sjømat og lyst kjøtt som f.eks. kylling, eller til krydret meksikansk. En god hvitvin kan være et godt valg, spesielt til sjømat og om sommeren. Når det gjelder valg av vin, så pleier man å dele inn hvite viner i tørre (smaker surt) og søte. Tradisjonelt sier man at tørre viner passer best til mat, mens halvtørre og søte passer bedre til kos og dessert. Igjen: Spør etter anbefalinger på Vinmonopolet – de har bl.a. en egen gradering av hvor tørr/søt vinen er.

Konjakk
Konjakk er i utgangspunktet ikke en vin, men vi har tatt den med her likevel. Konjakk er for øvrig laget av hvitvin, så veldig feil er det ikke. Den egner seg spesielt godt til kaffen etter en bedre middag og kan kjapt løsne på stemningen, mye takket være et høyt alkoholinnhold. Konjakk kan også blandes med champagne for å få en drink som virkelig smeller.

Husk å bruke riktig glass, det er bare de med virkelig godt utviklede smaksløker som har noen som helst mulighet til å smake forskjell, men dersom din partner VET hva som er riktig glass, vil du se dum ut dersom du gjør det feil … Det siste du vil er antakeligvis å se ut som en som så gjerne vil, men som ikke aner hvordan han/hun skal få det til. For å finne ut av hvilke glass som passer til hva, gjør et søk på Internett …

Øl
Denne artikkelen begynte med å si at øl ikke er særlig erotisk, men det kommer som sagt an på hvordan den serveres – og ikke minst: til hva. På Vinmonopolet finner man mengder av utenlandsk øl av diverse typer; bokkøl, hveteøl, mørkt øl, lyst øl; øl med lavt alkoholinnhold og øl med høyt. Det er klart – man finner også mye godt på butikken hvis man vet hva man leter etter, og man kan definitivt lete etter tips på Internett eller på Vinmonopolet også her. Et kaldt, gyllent øl med hvitt skum, servert i et høyt glass ved siden av en krydret biff … Kom ikke og si at det ikke kan passe. Særlig hvis daten din tilfeldigvis elsker øl …