Deling av sexleketøy

Dette er et tema som kanskje ikke er så aktuelt for alle, men det er skrevet og sagt så mye om dette emnet andre steder, at vi føler at det er på sin plass å en gang for alle å komme med fakta. Hvorfor er det behov for en artikkel som dette? Dessverre er det slik at også fagpersonell kommer med utsagn og påstander som ikke nødvendigvis er helt korrekte.

Tidlig i 2009 ble vi rådspurt helt konkret om materialet Cyberskin. Dette er et materiale som det i praksis er umulig å desinfisere, altså rengjøre fullstendig, uansett hvor mye vibratorrens og “Invit hygiene“ du måtte bruke. På den andre siden av bordet var det en utdannet sexolog som var helt uenig i denne påstanden. For å forstå henne og hennes påstand, er det en fordel å se på hva hun lever av: Hennes jobb er å selge sexleketøy laget i blant annet Cyberskin. Sett i lys av det, er det forståelig at hun ikke vil at folk skal være redde for et materiale hun selger relativt mye av. Hun har rett i at materialet er trygt å bruke, så lenge produktet brukes enten analt eller vaginalt (ikke begge deler) og utelukkende benyttes av én person. Men om to eller flere deler en dildo eller vibrator i Cyberskin, selv om man benytter en vibratorrens, er muligheten for spredning av seksuelt overførbare sykdommer til stede. Dette er et faktum størsteparten av Norges sexbransje er enige om.

Porøse materialer, det vil si se fleste jellymaterialer og alle “føles ekte»-materialer, med unntak av Vixskin, er tilnærmet umulige å desinfisere. Dette er noe hele den seriøse sexleketøybransjen i resten av verden har vært enige om i flere år. Materialer i denne kategorien bør IKKE deles, med mindre man benytter et kondom over det. Enkelte går så langt som å si at ekstremt porøse produkter ikke bør deles uansett.

Det finnes leketøy på markedet i en rekke forskjellige materialer, og for å gjøre det enda vanskeligere gir forskjellige butikker materialene forskjellige navn. TPE, TPR silikon, myk plast, silikonjelly, jelly, elastomer (elastomed er et sikkert materiale, elastomer er ikke) osv. er alle materialer med tilnærmet samme egenskaper: Porøse og ikke egnet for å deles.

Dersom man skal dele et sexleketøy med andre, er det noen få materialer som egner seg:

Glass:
Ikke porøst og kan enkelt rengjøres. Den største faren ved glass, er sprekker eller at det hår gått av skår. Sjansen er liten, siden det meste av sexleketøy i glass laget i et ekstremt hardt, herdet glass, men vi anbefaler uansett en visuell sjekk av alt sexleketøy i glass før det brukes. Den minste lille skade i et leketøy av glass gjør at det absolutt ikke bør brukes.

Silikon:
Ikke-porøst materiale som tåler et oppkok, og dildoer i silikon kan kokes i fem minutter eller kjøres i oppvaskmaskinen. Vibratorer er litt mer vriene, men siden de ikke er porøse, kommer man langt med “Invit hygiene“.

Medisinsk plast:
En spesielt hard plast som benyttes av blant annet Aneros i deres buttplugger. Ikke porøs og enkel å rengjøre. Anbefales ikke å kokes, men man kommer langt med en vibratorrens som f.eks. “Invit hygiene“.

Aluminium:
Lite brukt i sexleketøy foreløpig, men et ikke-porøst materiale som tilsynelatende er svært godt egnet som basis i sexleketøy. Tantus er først ute med en hel serie produkter i dette materialet, som er et av de mest miljøvennlige alternativene. 8% av jorden består av dette materialet. Aluminium er ikke porøst og tåler de fleste former for rengjøring.

For de som ønsker å fordype seg i problemstillingen rundt sexleketøy, elelr bare er nysgjerrige på hva som finnes av sexleketøy, anbefaler vi en kikk på dildoguiden.no