Jeg så et litt artig program på Discovery her forleden. En forbausende historikk om sex. Det var såpass interessant at jeg vil gjengi litt av det som ble fortalt. Kanskje kan det virke som et skudd i det blå, for jeg har ingen grunn til å skrive om dette, annet enn at jeg syntes det var morsomt.
Altså: Det var ikke bare vikingene som hadde et rimelig fritt syn på sex før i tiden. De gamle egypterne, for eksempel, hadde et samfunn der en av festene innebar offentlig runking til ære for guden Min, som symboliserte faraoens potens. Kvinner i det gamle Hellas ble ikke ansett for å være passive eller myke. Det var en total balanse mellom motsentninger. Du vet; natt og dag, hvitt og sort, pluss og minus…
Det var gudenes samleier som gjorde jorda fruktbar og fylte den med seksuell energi. Det var dette som var årsak til hvordan menn og kvinner så på hverandre, til og med i det gamle Israel. Når gudene holdt jorda i live på den måten, ble det en umulighet at sex var skammelig. Til og med i Salomos Høysang står det erotiske skildringer som beviser at kvinner "fikk lov til" å være kåte. Den setter seksuell glede i sentrum for jødedommen, akkurat som i hedensk tro. Men så var det det der med hedensk tro, da…
Kjærlighetsdikt fantes i Egypt og Mesopotamia 3000 år før Salomos Høysang! Det var sanger som handlet om gudenes kjærlighetsforhold, og så hyllet mennesker sin kjærlighet på samme måte. Men åssen kunne det Gamle Testamentes Gud ha forhold hvis det bare fantes en gud? I den hebraiske bibelen fantes det bare en gud, som var mannlig, men det fins antydninger til en kvinnelig gud, som først ble fordømt og siden glemt. Ashera var Kanaans modergudinne før israelerne kom dit, og hun ble lånt til en annen religion. Det finnes faktisk små statuetter som skal forestille fru Gud… hun står og løfter på brystene og utstråler alt av moderlighet.
Som vanlig kom det kriger på den tiden også. Alle hedenske guder skulle vekk, og Ashera ble forkastet som den hedenske guden hun egentlig var. Forskerne tror at skapelseshistorien ble skrevet på samme tid (Adam og Eva) og i den – som vi alle jo vet – ble kvinnene satt skikkelig på plass! Kvinnene ga ikke lenger liv, men ødela menneskeheten og bragte nød og elendighet bare ved hjelp av en jævla bit av et eple! Dermed ble også skammen introdusert; skammen over sin egen kropp. For Adam og Eva tok en eplebit og oppdaget at de var nakne og de skammet seg. Forøvrig legger jeg skylda for skammen på kunnskapens tre, som eplet kom fra.
Så kom det en rekke kriger og hærførere blåste seg opp, og herskertrang og erobring og militært herrevelde ble viktigere enn fruktbarhet. Mennene overtok og fylte sin verden med guder og helter. Mannlig styrke sto på toppen! Og når det gjalt sex, var det menn som bestemte. Homoseksualitet var ekstra populært.
I antikkens Hellas var sex og kjærlighet to separerte ting. Greske ektemenn stengte sine hustruer inne og krevde sex fra slaver, kurtisaner og gutter. Etter det greske imperiet kom det romerske, og machoromerne anså grekerne som feminine. Maskulinitet dominerte den romerske verdenen enda mer enn den greske. På gamle, romerske ruiner kan man gjerne finne statuer av digre pikker med seriøse baller! Erotiske objekter fra oldtidens finnes på Napolis nasjonalmuseum. Il Gabinetto Segreto, eller det hemmelige kammer. Der finner du statuetter med samleier, digre hengepikker med forhud og alle mulige slags falloser i alle fasonger og varianter. Nå til dags er det populært med hagegnomer. Den gangen var det fullstendig naturlig å ha statue av guden Pan som bedekket ei geit i misjonærstillingen… Verden har altså forandret seg.
Til slutt møttes uunngåelig oldtiden og jødedommen. Historien om sex og kjærlighet tok en ny vending. Jødenes tildekning kræsjet med grekernes ubluhet. Kristendommen var jo imot hedendom, og da var det ikke tilfeldig at den også var imot fruktbarhet og sex.
Jeg har skrevet det før og skriver det igjen: Kristendommen skal ha mye av skylda for at vi den dag i dag anser nakenhet som noe vi bør tildekke, og erotikk som noe vi ikke snakker om offentlig. I alle fall ikke de normale av oss… Vi har altså ikke kommet særlig lenger enda.
Men om det gamle egypt hadde likestilling, kan man kanskje si om nåtiden: Det sterke kjønn er egentlig det svake kjønn på grunn av det sterke kjønns svakhet for det svake kjønn… Så får du selv finne ut hvem som er hva!
Og kanskje håpe på at det gamle egypt vender tilbake…