Prevensjon, del 1

 

Du husker det kanskje fra den gang du var barn, at når små barn spurte om hvor de egentlig kom fra, så svarte de voksne at: «Jo, de kom med storken» eller noe lignende.
Etter hvert forsto folk hvordan barn ble unnfanget, og de startet umiddelbart å finne måter å ha sex på som ikke forårsaket barn …

Vel, det med storken vet vi at ikke er sant. Det er en måte vi voksne bruker for å vri oss unna et spørsmål vi ikke er helt sikre på om barna virkelig er gamle nok til å forstå svaret på. Men før i tiden, riktignok for flere tusen år siden, trodde faktisk også voksne mennesker at det var noe slikt som forårsaket at barn ble til. På New Zealand har månen i tidligere tider fått æren for at kvinner ble gravide, i Australia så ble man gravid av å spise menneskekjøtt og eskimoene trodde at barnet krabbet inn i kvinnen når hun sov, for så å livnære seg og vokse på mannens sperm.

Vel, etter hvert begynte mennesket å forstå hvordan barn ble til, og omtrent samtidig begynte man å tenke ut måter å ha sex på som ikke forårsaket barn. Den enkle metoden med at mannen trekker ut penis før han får orgasme (kalt «å hoppe av i svingen»), var nok en av de tidligste metodene … men den er meget usikker. Saken er nå nemlig den, at en mann som er sekunder unna orgasmen er svært vanskelig å stanse, og «i kampens hete» er det fort gjort at i hvert fall deler av utløsningen ender opp inne i kvinnen, og vips …

I tusenvis av år har kvinner ført urter, salver og oljer opp i skjeden for å forhindre graviditet. De første eksemplarene av kondomet ryktes å være over 3000 år gamle, men de eneste sporene etter disse er små ledetråder i gamle tekster.

Grekerne var spesielt kreative når det gjaldt måter å unngå graviditet på. De utviklet blant annet noe som kan minne om dagens moderne pessar, som de smurte godt inn med forskjellige oljer. Mennene på sin side måtte selvfølgelig også bidra, noe de gjerne gjorde ved å spise de stekte ballene til et kastrert esel. Prostitusjon var på den tiden både utbredt og fullt akseptert i det gamle Hellas, og de prostituerte forsto nok mer enn de fleste av sine medsøstre på den tiden – noe som kanskje er årsaken til at analsex ble den foretrukne måten å ha sex med en prostituert på. Man kan jo spørre seg selv hvorfor menn ikke hadde analsex med sine koner, for på den måten å forhindre graviditet, men det var forbudt. Den dag i dag er utrykket «gresk» synonymt med analsex.

Et par hundre år etter grekerne satte romerne i gang for fullt med sine løsninger og teorier. Kvinnen brukte gjerne en honningdynket bomullsdott i skjeden for å forhindre at de skulle bli gravide. Forskjellige amuletter var også svært utbredt. De utviklet også et system med sikre perioder, hvor hun etter sigende ikke kunne bli gravid. Dette systemet baserte seg i stor grad på menneskets forståelse av dyrene, for man visste godt når man kunne sette føll på en hest, eller kalv på en ku. Man forsto også ganske mye om kvinnens menstruasjonssyklus, men nøyaktigheten var det så som så med … Først ca. 2000 år senere, midt på 1800-tallet, forsto man endelig hvordan kvinnens syklus fungerer, og når de «sikre periodene» inntreffer.

I 1543 fikk man en ny forståelse av kvinnens reproduksjonssystem, da Andreas Vasalius publiserete resultatet av sin mangeårige forskning på menneskets (og i særdeleshet kvinnens) kropp. Han ga en god og ganske korrekt fremtilling av hvordan et barn egentlig blir til, og hvordan det utvikles i kvinnens liv. En ting han oppdaget som man kanskje trodde var kjent langt tidligere, var at kvinner og menn har like mange ribben. Frem til da var det gjengs oppfatning at mannen hadde ett ribben mindre enn kvinnen, siden Eva ifølge Bibelen var skapt av mannens ene ribben …

Det første skikkelige kondomet ble laget i 1564, men formålet var ikke å forhindre graviditet, men å stanse spredningen av syfilis som bredte seg som en pest over store deler av Europa.

Dr. Ernst Grafenberg er nok mest kjent for å være den som lokaliserte G-punktet (punktet er oppkalt etter ham og heter Grafenbergerpunktet), men han gjorde også andre ting. Han laget forløperen til spiralen i 1928. IUD’en som den ble kalt, var laget i gull og sølv og det hele var en relativt sikker måte å unngå å bli gravid på. Det eneste problemet var at 75% av alle som brukte den fikk infeksjon og måtte få den fjernet igjen