Bivirkninger

Fy faen, det er kaldt. I skrivende stund, 3. januar 2003, er det 22,6 minus (som stiger og synker med ca 1 grad hvert kvarter, men holder seg rundt 22) og da jeg sto opp for å gi hest og ender mat, var det 23 komma noe.

Det er kaldt nok, det. I stua var det 15 og noenting, og fremdeles var det glør i ovnen. De gliste mot meg som røde tenner i en djevels kjeft, så jeg tok en liten pinne og spredte dem uten å ha tro på at det ville brenne særlig av den grunn. Pinnen kastet jeg inni, og til gubbens forbauselse brant det lystig i ovnen da han en time senere sto opp. For B-menneske som jeg er, forer jeg dyr og legger meg etterpå med verdens beste samvittighet. Og særlig nå i mørketia, da jeg er nødt til å ha klokka på ringing for å komme meg opp og fore. Trengte ikke det før jul. Men januar, det er den verste tia.

Jeg liker ikke å ha det kaldt på soverommet. Det er ikke noe godt å baske i senga under varme dyner. Dynene er bare i veien, så vi driver helst på uten dynene over oss. Jeg er av dem som helst vil ha frisk luft under dyna når jeg bedriver 69, og kaldt rom betyr kald luft når man gløtter på dyna. En eller annen kroppsdel blir liggende i kjølig luft, samme åssen man legger seg. Og i et kaldt soverom er det virkelig kaldt å holde på. Det blir utrivelig. Men det blir varmere mens man driver på, uansett åssen man vrir og vender på det. Med eller uten dyne. Og hvis det er for kaldt, så får vi heller baske oss varme under dyna. Og er det så kaldt at ikke bare oppvarminga skjer under dyna, så blir det akkurat passe varmt under dyna. Blir det ikke? Eller har jeg gått i ring nå?

Man skriver og snakker så mye om at man blir kåtere når sola begynner å dukke fram fra åsen den har gjemt seg bak i hele vinter. Våryr, vårkåt. Alle (tror jeg?) blir kåtere på sydenferier eller i sommersola, og det er ikke bare det at man har ferie og slapper av som skaper kåtheta. Det er heller ikke bare sola, det er varmen. Jeg merker det femomenet selv, jeg, at jeg blir kåtere når det er sommervarmt og sola skinner. Noen forskere sier at sola stimulerer noen feromoner eller sånt noe i kroppen, som gjør oss kåte. Men åssen kan man da si at det fødes flest barn 9 måneder etter en skikkelig kuldeperiode, da?

Jeg husker ikke hvilken kommune det var, men her er altså historien: For noen år siden var det en kuldeperiode et sted i Norge. Det ble strømbrudd og det strømbruddet varte hele natta. Ni måneder etter vistes bivirkningene av strømbruddet; det ble baby-boom i den kommunen, noe som passet ordføreren bra siden de ikke hadde hatt særlig stigende tilskudd av beboere de siste årene. Ikke sånn at de ble fordoblet, men de ble betydelig flere. Og ordføreren gliste da han la skylda på (ga æren til) strømbruddet.

Vil det da si at det funker bedre på sexlivet å dra til Nordpolen enn å dra til syden? Ææææ…

Jeg tror ikke at dette forandrer de derre feromonene eller hva faen det er som blir påvirket av sola. Jeg tror ikke at kulda virker på samme måte, og skaper feromoner som gjør oss kåte. Det er heller en mer kjærlig forklaring på baby-boomen. Folk som er glade i hverandre og som fryser, legger seg tettere sammen for å holde varmen. Å være nær hverandre kan i seg selv bidra til å bli kåte på hverandre. Er det ikke fantastisk?

Sånn sett kan jeg godt forstå at folk har mer sex enn ellers om vinteren når det blir strømbrudd og/eller drittkaldt. Noen kvinnfolk har jo bedyret at vi har mannfolk for en ting, og det er for å varme føttene våre om natta. For min del varmer han mer enn bare føttene.

Men full forklaring på baby-boomen har jeg ikke. Folk slutter jo ikke å bruke sin daglige dose prevansjon selv om det er kaldt og/eller strømbrudd?
"Nå har strømmen gått, kjære, og gummien er for kald."
"Drit i det, vi elsker likevel…?"
"P-pillene virker ikke når temperaturen er så lav…"
"Når det er rimfrost på spiralen, funker den ikke…"

Næææ. Det der skjønner jeg ikke. Men jeg skjønner de ordførerne som syns at befolkningen i kommunen er i litt for liten vekst, og som fristes til å koble ut strømmen for å få en økning i befolkningstallet ni måneder senere…

Forøvrig syns jeg at vinteren har vist nok styrke nå. Kaldt nok. Få varme! Sola har snudd (nei, den står ikke opp i vest og går ned i øst…) og lysere dager er på vei. Så får vi heller nyte kulda og hverandre så lenge det varer.

Jeg skal nok klare å nyte hverandre når det blir varmere også, jeg!