Fellatio – historie

Fellatio er ikke et nytt fenomen, kunst fra gamle hellas som er over 2500 år gammel viser oralsex mellom menn Tantra beskriver det utfyllende og kama sutra har sågar et eget kapittel som omhandler oralsex.

Den eldste historien vi kjenner som omhandler fellatio, skriver seg tilbake til det gamle Egypt.

Historien dreier seg om gudene Osiris og Iris.

Osiris ble kuttet i småbiter av sin bror, Iris satte ham sammen igjen, men klare ikke å finne penisen hans, så hun fikk laget en kunstig som hun satte på.
Hun brukte så munnen til å blåse liv i ham igjen, ved å suge på penis.

Denne myten er uførlig avbildet i gammel Egyptisk kunst, så at de gamle Egypterne kjente til denne formen for seksuelle handlinger er hevet over enhver tvil.

Den Franske paleontologen Yves Coppens mener at vi kan spore fellatio helt tilbake til Lucy, den eldste forhistoriske kvinnen man til, men dette er av naturlige årsaker vrient å bevise.

 

Som en sidenote her, kan det nevnes at Egyptiske kvinner var kjent for å være fantastiske elskerinner.

Også i Kina og India var fellatio utbredt, begge disse landene var tidligere kjent for å ha få, om noen, tabuer i forhold til sex.

Sex var en naturlig del av livet og enhver handling knyttet til sex var akseptert.

Kama sutra som vi i dag forbinder mest med å være en bok med fancy sexstillinger, var i utgangspunktet en bok om kjærlighet og sex var bare en naturlig del av helheten.

I boken var det et eget kapittel ”auparishtaka” som omhandlet oral tilfredsstillelse av partneren.

I auparishtaka blir 8 spesifikke teknikker for å utføre fellatio grundig beskrevet.

Med det samme vi er inne på Kina:
Den Amerikanske antropologen Weston La Barre mener at blant Manchu folket i Kina var det vanlig blant mødre å utføre fellatio på mannlige småbarn.
Oralsex var interessant nok ikke regnet som en seksuell handling, kyssing der andre kunne se det derimot, det ble sett på med stor misnøye. (wikipedia)

Romerne var også tilhengere av fellatio, kanskje ikke så overraskende.

Det som i dag virker mer merkelig, er at den som FÅR penis sugd ble regnet som den aktive part og den som faktisk utfører, ble regnet som den passive.

Sett med dagens øyne er jo dette motsatt av det vi forbinder med aktive og passive roller, men dette henger sammen med kulturen.
Romerne hadde større fokus på dominante/submassive roller enn hvem som faktisk gjorde noe.

Den aktive var uansett den mandige og dominante, den passive var den kvinnelige og submassive.

Romerne benyttet også felatio som straff, en bonde som tok en potet tyv på fersk gjerning, kunne fks. Kreve at tyven skulle utføre fellatio der og da.
Dette er i følge forfatteren Thierry Leguay godt dokumentert.

Blant soldater var det også vanlig at de eldste mest erfarne, hadde en yngre under sine beskyttende vinger, det å gi den eldre fellatio var en naturlig del av det hele.

Dette var en praksis som også var kjent bland de gamle grekerne, hvor gutter under utdannelse hadde en eldre mentor, også i de tilfellene var fellatio en normal del av det hele.

Den samme rollefordelingen som man så hos romerne, finner man også igjen i enkelte gamle samfunn som blant Inkaene, hvor det å få fellatio ble sett på som en svær dominant og maskulin rolle.

I New Guinea finnes det fortsatt enkelte mindre stammer hvor det å utføre fellatio, og svelge spermien, på voksne menn er en viktig del av å bli regnet som voksen for yngre gutter.

Dette hadde ingenting med homoseksualitet å gjøre, heller det motsatte.

Dette var et rituale hvor menns sterke, dominante, mandige verdier var viktige og seansen var en markering av manndom.

Så sent som i 1976 advarte enkelte leger kvinner som var gravide i 8 og 9 måned mot å svelge sæd, siden det kunne, siden det kunne medføre fortidlig fødsel (wikipedia)

I Europa var aldri fellatio en del av religionen eller forbundet med ritualer, men sex og handlinger knyttet til sex, var ikke nødvendigvis sett på som unaturlig.

Fks var det blant de rikere vanlig å ha elskerinner, i Paris på 1800 tallet var det 600.000 innbyggere og 30.000 registrerte prostituerte.

I hele Norge i dag regner man med at det er under 3000.

Dette viser litt om hvordan vi tidligere så på sex og tatt i betraktning svært lite effektiv prevensjon, må det antas at fellatio var en viktig del av den seksuelle menyen.

Et interessant spørsmål man kan stille seg, er jo hvorfor fellatio ble mindre akseptert.

Der kommer nok kirken inn i bildet.

De fleste er kjent med at enhver form for seksuell omgang mellom mann og kvinne som ikke kan ende i graviditet er syndig og ikke i tråd med bibelen.

Om dette henger utelukkende sammen med Onan og spilling av sæd til jorden, eller om det henger sammen med at for å få kristendommen til å bli en dominerende religion, må alle få mange barn, strides de lærde.

Uansett, på et eller annet tidspunkt har fellatio vært en viktig del av menneskets seksualitet i de fleste kulturer, men det finnes også unntak.

Blant Inuittene eller eskimoene er oralsex ikke praktisert.

De mente at fellatio tok fra de styrke og kunne potensielt svekke de.
De hadde behov for styrken sin til fks. Jakt.

Blant Eskimoene har det også vært tradisjon for å kysse med nesen, så i forhold til andre kulturer er ikke munnen sett på som et organ som forbindes med sex eller seksualitet overhodet.

I følge den Franske antropologen Jean Malaurie har også Inuittene ekstremt stille sex, en inuitt orgasme, uansett om den er mannlig eller kvinnelig, er knapt hørbar.

Denne artikkelen har hentet kildemateriell fra den engelske versjonen av wikipedia, samt Thierry Leguay, forfatteren av boken ”the history of fellatio.”