Homofili – sør Amerika 1500-1600

Homofile har vært forfulgt og straffet i 1000 vis av år, i store deler av verden.

Kristendommen må ta en stor del av skylden, men også enkelte andre religioner har straffet sodomi hardt.

Den dag i dag venter strenge straffer homofile i en rekke forskjellige land.

I denne artikkelen skal vi ta et kort blikk på Sør Amerika.

Det finnes ingen skriftelige kilder om hvordan praksisen var i forhold til sex mellom menn i Sør Amerika, blant Mayaene og andre stammer før Spanjolene ankom.

En rekke funn som leirpotter og leirfigurer tyder på at sex mellom menn, både oralsex og analsex, var en så naturlig del av kulturen at ingen så behov for å beskrive handlingene på noe vis.

Det vi har av skriftlige skildringer kommer i all hovedsak fra Spanjolene som ankom rundt 1500 og de ble, for å si det mildt, sjokkert.

I hvilken grad deres historier er overdrevne, er umulig å bekrefte eller avkrefte i dag, i løpet av i underkant av 100 år utslettet de nesten hele kulturen, alle religioner, alle templer og all historie som hadde eksistert i 1000 vis av år før de selv ankom i jakten på gull.

De fant aldri de mengdene gull de regnet med, men misjonærene skulle gå en hektisk tid i møte med å omvende de innfødte.

Når spanjolene kom til Sør Amerika var de overhodet ikke forberedt på hva som skulle møte dem.

Homofili, eller sodomi som de kalte det, var vanlig praksis blant de fleste stammene.

En av de eldste nedskrevne skildringene vi kjenner til, skriver seg fra 1516, da Vasca Nunez de Balboa besøkte en lokal konge i Panama.

Den lokale kongens bror boltret seg med en gruppe velpleide menn uten noen form for sjenanse.

Som straff, for dette kunne ikke spanjolene akseptere, ble hele gjengen gitt til hundene.

Det viste seg etter hvert at dette var normal praksis i hele Sør Amerika opp til Mexico.

Prester hadde egne gutter som utelukkende var til forlystelse for dem og det var spesielt velpleide gutter som ble stilt til disposisjon ved spesielle anledninger.

Kort sagt var dette de homofiles virkelige gullalder, men den endte brutalt.

De kristne fra den nye verden, kunne naturligvis ikke akseptere slike forbrytelser mot menneskeheten og man risikerte å ende på bålet bare på mistanke om sodomi.

I praksis var det slik at så snart Spanjolene fikk fotfeste et nytt sted henrettet de alle som kunne mistenkes for å ha deltatt i sodomi.
På denne måten oppnådde de to ting:
1: De ble kvitt de som allerede drev med Sodomi, de var uansett fortapt.

2: De advarte andre, også i byer de ikke enda hadde kommet til, om hva som kom til å skje dersom de praktiserte sodomi.

Unntaket var Inkaene, de var sterkt mot homofili og praktiserte brenning/offentlig henrettelse av mistenke homofile allerede før Spanjolene kom til landet.

I følge en av de Spanske soldatene, de La Vega, var inkakongen Tupac Yupanqui så bestemt på å utrydde homofili, at han ikke bare brant de homofile, men brant ned huset og noen ganger hele byen til den homofile som straff.

Resultatet var at det fantes kun en levende mann for hver 15ende kvinne.

Dette reddet som vi vet ikke Inkaene fra den Spanske vrede, også deres kultur forsvant.

Rundt 1600 hadde Spanjolene revet omtrent hvert eneste tempel i hele Sør Amerika, de fleste innfødte var tvunget inn i slaveri og de gamle kulturene og tradisjonene var i ferd med å forsvinne inn i glemmeboken.

Katolismen hadde seiret og med det, var sodomi blitt en dødssynd også i en del av verden som tidligere hadde vært forskånet for kontakt med den «opplyste delen» av verden.