Krydder i sexlivet

Etter å ha snakket med noen av medlemmene i den omstridte Club4 i Trondheim, ble jeg sittende med noen tanker rundt temaet swingers. Noen mener at menneskene ikke er skapt til å være monogame, mens andre igjen, de mener det stikk motsatte: To skal man være for resten av livet og ingen andre skal bli involvert.

Jeg vet da faen , jeg. Jeg har alltid sammenlignet mennesker med dyrene. Seksualiteten er jo det siste instinktet vi har igjen fra den tia vi løp rundt og slo hverandre i huet med klubbe, men hvis en skal ta utgangspunkt i dyrelivet, så har du både monogami og flokkforhold. De fleste fuglene er monogame. Skjærene, for eksempel, de har samme partner gjennom hele livet. Rovfuglene også. I en ulveflokk har du alfahunnen som er den sterkeste, og som har rett til å parre seg med lederen i flokken. Men i en hesteflokk, der flyr hingsten rundt og smetter'n på alle hoppene, lederhoppe eller ikke. Og elgoksene, de tar den første (og særlig beste) de støter på i skogen, godt hjulpet av liflige dufter fra elgkuas skjød. Ah, brunst!

Menneskene er et speil av dyrene. Hva er vel mer naturlig enn at det finnes mennesker som passer til monogami, og andre som ikke passer til å holde seg til en partner hele livet? Det finnes tydeligvis flere på den siste fronten enn de fleste moralister liker å innrømme. Folk er forskjellige. Noen er helt tullete etter lutefisk, jeg kan ikke fordra det svineriet. Noen liker hund, andre katt, jeg liker begge deler. Men øyyh, så snart det er snakk om hva vi liker seksuelt, da blir det stramme masker. Men vi er da forskjellige der også, jo!

Tenk deg et ektepar, gift i mange år (det trenger ikke være så mange, heller). De er vant til hverandre, sexlivet går på skinner og fjernkontroll. En av dem får lyst til å gjøre noe for å sprite opp sexlivet og oppleve den samme spenningen som i begynnelsen av forholdet. Vedkommende kunne vært utro og opplevd spenningen ved noe nytt på den måten, men det er jo tross alt utroskap og det er fy etter min mening. Noen mener til og med at å ha med en ekstra fyr eller ei ekstra jente i senga, det er utroskap. Men tenk, for at det er ikke det, nei tenk. Utroskap er å gå bak ryggen på den du tilsynelatende elsker. Hvis begge koser seg med en ekstra eller to i senga, da er det ingen som går bak ryggen på noen.

To mennesker. Voksne. Glade i hverandre. Trygge på forholdet og enige i å forsøke. Hvordan de får tak i en ekstra medspiller, det er uinteressant. Annonsering i blad eller på internett, melder seg inn i en før nevnt klubb, eller kanskje er hun rett og slett så modig at hun spør en fyr rett ut neste gang de er på byen sammen, hvis det er en ekstra fyr de vil ha.

En pekefinger vil jeg dog rette i været når jeg sitter her og lar tankene fly angående partnerbytte og trekanter: Snakk om det på forhånd og vær sikker på at begge vil! Du aner ikke hvor mye skade du kan gjøre hvis du er den som brenner etter å prøve dette, og partneren din egentlig ikke er moden enda og likevel går med på det. Det første du bør gjøre, det er å så ideen i partneren og la den spire og gro. Tilbakeholdenhet kan skyldes frykt eller sjalusi (som også er en form for kjærlighet), men det trenger faktisk ikke være noe hinder så lenge reglene er satt på forhånd. Mange syns for eksempel at kyssing på munnen er for intimt til at de vil dele det med andre, og da er det uaktuelt å kysse en ekstra medspiller i senga. Forståelig nok, syns jeg, for kyssing er tross alt kjærlighetstegnet framfor alle. Vil ikke partneren din først, så IKKE MAS. Masing betyr press, og hvis han/hun føler at du presser ham/henne til å ta med en ekstra i senga eller et par, da er hele vitsen borte. Begge skal nemlig nyte dette. Uansett om dere velger en ekstra medspiller eller et ekstra par, så skal dette ekstra krydderet bli betraktet som et levende sexleketøy som dere begge skal leke dere med.

La oss si at du er en han og partneren en hun, og så er du tent på å forsøke et ekstra par i senga. Hun er lettere bifil og du er så hetero som det bare går an. Hun må bearbeides litt, og du er så tent at du føler det tar alt for lang tid før hun løsner. La oss si at hun endelig bestemmer seg for å prøve, fordi du lover at dere ikke trenger å ta skrittet fullt ut (!) første gangen. Og det er veldig lurt. Ikke gap over for mye (!) i begynnelsen. Og for all del: En tabbe menn ofte gjør, er at de har det for travelt og overvurderer "framskrittene" til jentene. Det er jo en kjensgjerning at det helst er gutta som maser og jentene som gir etter… Kanskje en feil måte å si det på, men misforstå meg rett, da. Jenter tar lenger tid til å venne seg til tanken enn gutta tror. Jenter har vanligvis litt mer følelser, tenker annerledes… og når dere først har tatt det første steget, kan det hende at jentene føler seg mer vel med å bli på det steget en stund og bli trygge der, før de tar neste steg i trappa opp til full pakke.

Første steg kan være å rett og slett elske i samme rom som et annet par som elsker. Synsinntrykk og lyder, lukter og opplevelsen, det kan være nok første gangen. Men når dere har gjennomført dette, tro ikke at det neste steget blir å ha oralsex med paret med en gang. Hun kan trenge enda noen ganger hvor hun elsker kun med deg, med et annet elskende par i rommet, før hun føler seg avslappet ved tanken på gå videre. Regelen bør altså være: Skynd deg langsomt, og den gjelder enten den travle parten er han eller hun. Om neste steg er å ha oralsex med paret, trenger heller ikke neste gang igjen, å være full pakke og partnerbytte. Noen lever livet lykkelig ved kun å ha oralsex med andre, og så har de kun hverandre når det gjelder å være inni. Selv når det gjelder swingers-sex, er folk forskjellige.

Et godt råd til vedkommende som ikke er moden på ideen om å ha en eller flere ekstra med i senga: I et parforhold må begge jenke seg til forskjellige tider. Ikke skyv partneren vekk med et grin av avsky hvis han/hun er så modig at du får vite vedkommendes innerste tanker og fantasier. Det skal nemlig mot til å fortelle dette. Dessuten, hvis din partner har en slik lyst, vil det være svært vanskelig for ham/henne å fortrenge den lysten. Så lenge reglene er greie på forhånd, er det en absolutt anbefaling å forsøke! Hvem vet? Kanskje du oppdager nye, deilige sider ved din egen seksualitet? Spennende er det, uansett. Et av parene jeg snakket med på Club4, husket tydelig den første gangen de gikk til sengs med et annet par. Spenningen de opplevde den gangen, var til å ta og føle på før de hadde blitt enige om at nå! Nå skulle det skje. Luften hadde vært ladet med erotikk og følelsen var nesten enda sterkere enn den første gangen de hadde sex sammen alene. Problemet med å swinge for ofte, er dog at spenningen forsvinner. Blir denne delen av sexlivet en vane, og det er mer spennende å elske alene i mørket i senga si, da har dere kommet på et litt galt spor og bør bremse swinginga litt. Hehe, eller bremse i swingen.

Uansett er jeg glad for at det finnes en slik klubb i Trondheim, for dem som har følt behovet for et slikt sted å møte likesinnede. Oslo har flere klubber, og litt rundtomkring på de kantene. Kanskje det dukker opp noen lenger oppe på kartet også snart. Det ideelle sted for par som savner litt spenning og ønsker å møte et annet par, eller en hun eller han alene som ønsker det samme. Kjemien stemmer og spenningen stiger. De går til sengs sammen, er enige i reglene på forhånd og har det bare bra. Hvilken rett har da moralistene til å si at dette er styggedom og skal ikke forekomme? Og hvilken rett har politikerne til å nekte voksne folk denne spenningen i sexlivet, og forsøke å stenge stedet? At det finnes et sted der folk kan treffe andre par nettopp med dette for øyet; å gå til sengs sammen og finne den spenningen som mange savner, det må jo være det kjempetoppeste som har skjedd siden bilen ble oppfunnet.

Men moralistene syns altså ikke det. Hvorfor i helheimen har det egentlig blitt slik? Hvis jeg begynner å tenke tilbake og tenke etter, så legger jeg veldig mye av skylda for vårt skeive moralbilde på Olav den Hellige. Du vet, han som kristnet Norge og hogg hodet av deg hvis du ikke trodde. Effektivt, joda. Men i mine øyne utilgivelig, på flere måter enn at det var lett å miste hodet i pressede situasjoner. Og å ha seksuelle følelser for sitt eget kjønn var jo et sikkerstikk hvis du ville bli kvitt hodet. Bla innom hjørnet mitt om en stund igjen, da.

Imens kan du jo forsøke å lufte dine tanker for partneren… Lykke til!

Berit H. Hagen