Mann voldtatt, kvinne saksøkt

Jeg satt og så på Holmgang på Tv2 i går. Som vanlig blir jeg irritert over at Staff høres ut som om han uttaler seg bare for å provosere og få pr, og ikke fordi han mener det han sier. Datoen var 7. januar 2004 og debatten gikk ut på en sak som skjedde i Bergen. Mann voldtatt, kvinne saksøkt. Det var psykolog og sexolog og advokat med mer til stede.

I korte trekk (for du vet sikkert hvilken sak det dreier seg om): Det ble sagt (ut fra det som hadde stått i avisene) at det hadde blitt gjort seksuelle tilnærmelser men ikke samleie. Fyren som følte seg voldtatt, hadde festet og drukket med et par om kvelden og sovnet – og våknet av at jenta på 22 gjorde tilnærmelser mens partneren hennes tok bilder (eller filmet?).

Selvfølgelig fosser det av gårde med både vitser og artige kommentarer i hele landet. Det er på en måte å forvente når en fyr har opplevd det som står skrevet som hemmelige fantasier på både nettsteder og i erotiske blader. Når man kan vitse med terrorhandlinger og ørkenkriger, så kan man også vitse om dette. For på en måte er det litt komisk… så lenge det ikke handler om en selv.

Jeg kjenner ikke sakens dybde, kjenner ikke han som har anmeldt jenta for voldtekten. Jeg kjenner ikke paret og jeg kjenner ikke Staff. Men jeg vet at definisjonen på voldtekt er forskjellig fra person til person. Å ligge i dyp søvn for så å våkne av at noen fomler med private kroppsdeler kan godt føles som voldtekt for enkelte. Personlig tillater jeg bare sånt av gubben, og slett ikke av mennesker jeg ikke deler seng med til vanlig.

Noen definerer voldtekt som et fullbyrdet samleie under tvang. Jeg mener at voldtekt er mer enn det. Voldtekt har med følelsene til den forulempede parten å gjøre – og noe av det VERSTE jeg leser i avisene, er når voldtektsoffer blir omtalt som ”fornærmede.” Det er mulig at dette er gjengs over avisspråk når det gjelder skriblerier fra rettssaker og slikt, men en som anmelder en annen fyr fordi den fyren har kræsja bilen hans, han kan godt være fornærmet. En eller ei som er voldtatt, er alt annet enn fornærmet.
”Hva er du så sur for, da?”
”Jeg har blitt voldtatt, derfor furter jeg…”
Jeg ønsker at avisene kunne bruke et ordvalg som passet. Det er en grov fornærmelse å bli kalt fornærmet når man er voldtatt. ”Offeret” kan være passende. Men nok om det.

Hvis jeg hadde et vennepar som jeg hadde festet med en kveld, og sovnet i sofaen, og våknet av at hun fingret mellom bena mine mens han tok bilder, da hadde nok tannlegen hennes blitt noen tusenlapper rikere. Og de måtte absolutt ha investert i et nytt kamera. Å skrive om det er en ting, men å oppleve det? Nix. For det er massevis av ting jeg skriver som høres ut som om det er fakta og opplevd og min innerste ønskedrøm, men hallo… jeg er skribent! Løgner! Forfatter! Lyver så det renner av meg. Ikke skriver jeg bare ned mine fantasier, jeg skriver andres fantasier også. Og vitsen angående denne saken som var i Holmgang, handlet altså om at fyren hadde anmeldt en kvinne for å gjøre det som de fleste mannfolk drømmer om. Noen liker at fantasiene deres blir virkelighet. Andre er fornøyde med å beholde fantasiene som det de er: Fantasier. Mens andre igjen opplever at hvis fantasien deres blir virkelighet, er det slett ikke så fantastisk som det var i hodet deres. Å oppleve å bli tuklet med uten å ha gitt sitt samtykke kan faktisk oppleves som å bli voldtatt, selv om det pr. definisjon ikke er voldtekt. En annen ting er at fyren har partner, og paret tenkte ikke særlig på hva hun syntes om at de tuklet med fyren hennes.

For litt over et år siden lå jeg på sykehuset. Hadde noen ugreier med magen, diaré som ikke ville gi seg og til slutt endte jeg opp i ambulanse med tarmslyng og gode greier. (Ja, jeg hadde tarmslyng, altså – ikke ambulansen). Å havne på sykehuset med ugrei mage betyr at du må ha god helse på forhånd, for de undersøkelsene er ikke bare titten tei, nei. Den aller siste undersøkelsen etter ei uke med prøver og intravenøst; å få kamera opp i hekken og innover, den var ikke den verste selv om de blåser tarmene fulle av luft så du får kolikksmerter. Du blir nemlig sendt opp i rosa skyer med deilige stoffer i blodet mens de gjør det. Og så får du se rumpa di og tarmene fra innsia på tv. Nei, den verste prøven var den jeg måtte ta etter et par dager på sykehuset. Etter såpass mange dager med rennarumpe blir man nødvendigvis sår i rumpa. Undersøkelsen høres kanskje ut som drømmen på et fetishparty, men du ligger altså på en benk på siden, og så får du en gummidings opp i rumpa, en dings som blåses opp, og så får du kontrastvæske i en slange gjennom gummidingsen og så tar de røntgen. Pis off keik. Men sykepleieren som gjorde dette tok ikke særlig hensyn til at jeg var så sår. Resultatet var en smertefull opplevelse og et kvarter i full oppløsning med gråt på dass etterpå, før jeg kunne bli trillet opp på rommet igjen. Jeg har aldri blitt voldtatt, men dette føltes i alle fall slik ut. Å anmelde pleieren for voldtekt ville aldri holdt i retten, men jeg følte meg så fornedret og voldtatt at jeg ikke har noen problemer med å forstå den fyren som har anmeldt den 22-årige kvinnen for voldtekt.

Jeg har skrevet historier om det, kanskje vitset om det. Men det betyr ikke at jeg mener det er greit å gyve løs på en fyr som sover. I hvert fall ikke med skuddklart kamera eller video. I forhold til Staff som sier ting som høres ut som pr og ikke som han mener det, så skriver jeg ting som jeg kan si at jeg ikke mener noe med. Jeg har skrevet historier der folk pisser på hverandre også, uten å synes at det er greit å pisse på noen for noensomhelst grunn! Noen blir opphisset av det, så jeg skriver om det. Noen blir opphisset av tanken å bli befølt i søvne og våkne av at en kvinne er i full gang med dem, så jeg skriver om det. Men å skrive det og mene at det er greit å beføle noen uten deres samtykke? Hvis du tror det, har du misforstått alt angående det å være skribent og skrive mine og andres fantasier, og det å stå for det jeg skriver.

Det Staff mener når han sier at vi må slutte å være så puritanske, er visst at vi skal slutte å respektere hverandres private grenser. Jeg syns det var modig gjort av fyren som følte seg voldtatt, å anmelde jenta. Han visste at det kom til å bli fleipet og vitset om det, det må han ha visst. Han må ha forventet å bli sett rart på av politiet da han anmeldte det, også. Men han anmeldte. Som sagt så kjenner jeg ikke fyren, paret eller saken i sin fulle dybde. Men om det er slik det i korte trekk har hørtes ut, så ønsker jeg fyren lykke til. Og jeg mener det, selv om jeg skrev det i Erotikknett.

Og det er ingen vits.