Skjønnsvotering og kjønnsmessig handikap

Man kan bli litt forvirra. Jeg kan bli litt forvirra, i alle fall. Språket, ser du. Den første forvirringa jeg husker, er da jeg nettopp hadde lært meg å lese, og trodde at pyssjå og peugot var to forskjellige biler. Var ikke gamle kroppen da.

Nå om dagen har jeg følelsen av at det er øyet som ser. For noen år siden hadde jeg ei venninne som igjen hadde ei mor som igjen hadde en krukke som sto på kjøkkenbenken sin, hvor det sto ”Bestikk.” Hver jævlige gang jeg kom inn på det kjøkkenet og så den krukka, så leste jeg ”testikler.” Og hva i helvete er en beverpelse? Har det noe med høner å gjøre? Jeg leste i ei bok: ”Hun tok på seg beverpelsen og gikk ut.” Men om man legger trykket på gæli sted, blir det ikke det som det egentlig skal være, nemlig en sånn pels man får fra dyret bever. Jeg la nemlig trykket på andre e, be-VERpelse. Er det rart en stakkar blir forvirra? På tilbud i dag: Potet-mos og stålter-mos. Nei, Stål-termos var det jo det sto. Jeg har masse sånne… og for en gangs skyld kan jeg ikke skylde på rødvinen, heller. Verken rødvin eller pinnsvin.

Jeg blir forvirra når det gjelder kjønn også. Det er kanskje ingen hemmelighet at vi har traver. I alle fall i håpet. Med andre ord har vi en hest vi håper skal bli traver. Vi har et langtidsprosjekt også, men det får vente til det blir aktuelt. Uansett: Lassegutten skal forhåpentligvis blir traver og vinne masse penger til mor og far, jajjamennsann. Jeg var rævva interessert i travsport før vi begynte å leke med traver sjøl. Vi bor i Orkdal og de har egen travpark (tråvpark, står det på skiltet). De har noen lokalløp og da er det både ponniløp og montèløp (travløp med rytter) på menyen, som oftest. Foruten de obligatoriske løpene, da. Og fremdeles, like idiotisk som første gang jeg leste det i programmet: Kjønnsmessig handikap. På montèløp og ponnitravløpene. Og jeg tenkte hva faen det hadde å si om hesten hadde baller eller ikke, skulle det være kjønnet på hesten som bestemte om den skulle starte langt bak eller ikke? Men, skjønner du, det var SKJØnnsmessig handikap og jeg kan vel bare unnskylde det med at jeg tenker slik jeg skriver. Dette med kjønns… NEEEIII, der gjorde jeg det igjen. SKJØNNsmessig handikap betyr at varmblodshestene starter lenger bak fordi de løper fortere enn kaldblodshestene. Sånn er det på ponniløpene også, de største starter lengst bak. De minste, skjønner du, de har det ikke alltid så travelt med å komme seg i mål men det er gruelig søtt og artig å se på.

Og så over til politikk. Om det er noen steder det virkelig er kjønnsmessig handikap (og nå skrev jeg det rett!), så må det være der. Jeg husker aldri om det er kjønnsmessig votering eller kvotering det heter, men når jeg tenker meg om må det jo være kvotering, for kvinnfolka har jo ikke dobbelt stemmerett på grunn av kjønnet… nei, sånn kan det ikke være. Og når jeg tar opp dette på hjørnet mitt, tror kanskje alle at jeg er for kjønnsmessig kvotering? Aldeles ikke. Jeg syns at kjønnsmessig kvotering er noe stort tull og tøys. Det er like idiotisk som når jeg ser et naturprogram hvor en fyr har mista 10 % av kroppen sin etter å ha blitt angrepet av en hai, og forskerne bedyrer at haien tok feil av fyren og en sel. Jaggu, vi er laget av kjøtt, er vi og haien tar aldri feil når han ser et måltid mat. Vi er mat for haien og haien så ikke noen sel da han jafset i seg 10 % av kjøttbiten han fikk øye på. Også krokodiller og andre kjøttetere. De tar ikke feil, slik politikere gjør. Men så er nå politikerne en uspiselig del av næringskjeden også, da.

Jeg ser med gru på at en dyktig mann skal bli forbigått av en halvdyktig kvinne i en stilling de begge søker på, bare fordi hun ikke har baller og det er lite kvinnfolk på den avdelingen. Da har likestillingen kommet skjevere ut enn en blodhomse på sauna på Grand Canaria. Jada, dårlig sammenligning når vi snakker om kjønn, men tenk litt på det. Å få en stilling skal være fortjent. Ikke basert på om du sitter eller står når du pisser. Nå sitter jeg ikke her og tror at alle menn er flinkere enn kvinner i alt, men om et kvinnfolk ikke egentlig er skikket til den og den stillingen, men får den likevel på tross av at dyktigere og mye bedre kvalifiserte menn søker… da bør likestillingsombudet hyle høyt. Menn blir ofte rammet av likestillingsloven, de. I alle fall på denne måten. Dessuten kan det da ikke være særlig tilfredsstillende å sitte i en stilling og vite at en fikk jobben ikke på grunn av dyktighet men på grunn av hva man har mellom bena? Det hadde i alle fall ikke jeg likt. Jeg vil gjøre meg fortjent til det jeg får, jeg. Slik var det da jeg kjørte bilcross også. Selv der var det kjønnsmessig handikap. De hadde egne dameheat nemlig, men det dreit jeg i, det var mye morsommere å komme inn nest sist blant gutta enn å komme inn nest først blant jentene og så vidt jeg vet var det ingen som kjørte med pikken. Dog måtte man kanskje ha litt baller for å kjøre fort… Men det smakte aldri så godt å komme inn på andre plass hvis de jeg kjørte forbi hadde stoppet på grunn av motorfeil. Men å kjøre forbi dem og vinne over dem ved hjelp av egne evner og kjøreferdigheter (eller gubbens evne til å skru motor…), det var noe helt annet.

Slik burde det være når en søker jobb også. Ingen egne dameheat men stille på lik linje med mannfolka. For et kvinnfolk bør ikke få stillingen fordi mannfolka har fått motorstopp… Og på den måten syns jeg at det er mye kjønnsmessig handikap i politikken og likestillingen i Norge.

Jøss, da fikk jeg altså rett til slutt allikevel, selv om det var feil.